Szeretnétek ti is Waldorf ovisok lenni?
Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a leggyakoribb kérdéseket, amiket az érdeklődő családoktól kapunk.

Mikortól számít a kisgyermek óvodaérettnek?

A Waldorf pedagógia fontosnak tartja a dackorszak lezárulását, a kialakulóban és a megerősödőben lévő „énerő” jelenlétét az óvodáskorú gyermekekben. Ez jelentős eltérést mutathat a gyerekeknél, de 4 éves korra tehető a viszonylagos megszilárdulása. Ezzel együtt biztosabbá válik a mosdóhasználathoz és a napi tevékenységekhez szükséges önkiszolgálás.

A 4 éves kor előtti óvoda kezdés feltételezi a rugalmasabb, elhúzódóbb beszoktatást, óvodakezdést. Ez jelentheti akár azt is, hogy udvari játék végéről hazamegy a gyermek és csak, amikor lelkileg megerősödött és képes az óvodai napirendet végig követni, akkor marad meséig vagy jelentheti azt is, hogy heti 5 nap helyett 3, illetve 4 napot jár óvodába beszoktatási időben, illetve amíg szükséges.

Mikor tudunk jelentkezni?

Az év bármely szakában lehet jelezni a felvételi szándékot, és a szabad helyek függvényében beadni a jelentkezési dokumentumokat. A jelenlegi nevelési évre az óvodánkban nincs szabad hely.

A 2024/25-ös nevelési évre való jelentkezéshez 2024-ben január végén és februárban tartunk két Bemutatkozó estet az óvodában. A Bemutatkozó esteket követően március 14-ig lehet leadni a jelentkezési dokumentumokat az óvodában: kitöltött és aláírt Jelentkezési lapotAnamnézis kérdéssort valamint a gyermekről készült egész alakos fényképet. Ha a gyermek már alkot papíron, akkor szívesen veszünk egyet a rajzai közül, amennyiben a család tudja nélkülözni.

Kérdések esetén hívható délután 13-15 óra között: Pollák-Tóth Annamária  (30/1946676) 

Hogy zajlik a „felvételi”?

Az Egyéni felvételi beszélgetésen a nevelői kollégium tagjai és azok a szülők vesznek részt, akiket erre a nevelők a beadott Anamnézis elolvasása és megbeszélése után meghívnak. Ez egy telefonos egyeztetéssel történik. A felvételi beszélgetés általában egy órás és azon kérdéseket érinti, amelyek a nevelőkben és szülőkben megfogalmazódhatnak az egyes gyermekekre vonatkozóan és segítheti annak érzékelését, hogy milyen együttműködés várható a jövőben.

Az Egyéni beszélgetések tapasztalatai után a nevelői közösség hoz döntést a felvételről, amelynek eredményéről minden esetben értesítik a családot.

Ezután következik egy Fenntartói Beszélgetés, amelyben az Egyesület és szülők közötti együttműködés formáinak kialakítása történik meg.

(Azokat a családokat, akikkel a felvételi folyamat valamelyik részétől kezdve nem folytatódik a párbeszéd, szintén értestíjük a Jelnetkezési lapon megadott elektronikus úton.)

Milyen költségekkel kell számolni?

Ez a Fenntartói Beszélgetésen kerül egyeztetésre, de minden évben van a költségvetésben meghatározott, a fenntartó egyesületnek adományként juttatott hozzájárulás, amit aktuálisan a Bemutatkozó Esteken tudunk megmondani.

Milyen közösségi vállalásai vannak a szülőknek?

A szülők egyesületi tagokként részt vállalnak a fenntartás, működtetés feladataiból a hozzájárulási díj megfizetésén túl is. Így például: „Munkacsoportokhoz” kapcsolódnak (barkács, beszerző, vezetőség, varró, felújító …) részt vesznek a heti és szüneti nagytakarításban, eljárnak a havi rendszerességgel történő Szülői Estekre és az Egyesületi Fórumokra, Közgyűlésekre, kirándulásokra és egyéb közösségi életet alakító együttlétekre.

Hány óvópedagógus van? Milyen képesítéssel?

A délelőtt nevelési feladatait két, felsőfokú végzettséggel rendelkező, óvópedagógus látja el, akik közül legalább egyiküknek Waldorf végzettsége és gyakorlata is van. A délutánban is felsőfokú végzettséggel és gyakorlattal rendelkező óvópedagógussal töltik a gyerekek pihenő idejüket. Az intézményvezetői feladatokat is az egyik, megfelelő szakirányú végzettséggel rendelkező, óvónő látja el.
Reggel 8.00-16.00-ig segíti a háttérben a nevelői munkát egy dajka.

Kaphatok több információt az óvoda nevelési programjáról?

Szeretettel ajánljuk az alábbi dokumentumok elolvasását további információk szerzéséhez:

A magyarországi Waldorf óvodákra érvényes Waldorf-óvodapedagógiai Programot, illetve az iskolai nevelést meghatározó Waldorf-kerettantervet a Magyar Waldorf Szövetség gondozza, honlapjukon letölthetőek.

KÉRDEZZ!

Van olyan kérdés, amire nem adtunk választ? A további kérdéseket óvónőink várják hétköznap 14:00 – 16:00 óra között a +36 30 194 6676 számon, vagy az ovoda@gyongyharmatovi.hu email címen.

KAPCSOLAT

cím: 2097 Pilisborosjenő, Budai út 14.

email:  ovoda [kukac] gyongyharmatovi.hu

tel.: +36 30 194 6676

Pilisborosjenői Waldorf Egyesület
bankszámlaszám: 16200168-00118499