2019 január 18-án megnyitottuk az óvodát a minket támogató családok, barátok, segítők előtt, hogy megmutathassuk, mit hoztunk létre az ő segítségükkel. Ezzel óvodánk történetének egy szakasza lezárult, de új is kezdődőtt: Saját épületben és kertben működik az óvoda!

Hogyan sikerült? Íme a történet röviden:

Pilisborosjenőn, 2015 tavaszán 12 ember, szülők és óvónők összefogtunk azért, hogy megvalósítsuk az álmunkat, létrehozzunk a faluban egy magas színvonalú, a pedagógiát tisztán megvalósító Waldorf óvodát. Nem volt pénzünk, nem volt épületünk, de volt hitünk, akaratunk, tudásunk, kreativitásunk és szorgalmunk.

Ezek nem egyikünkben vagy másikunkban voltak meg, hanem ebben a 12 emberben együtt. Egymásban erősítettük azokat az erőket, amikkel akkor négy hónap alatt létre tudtuk hozni az óvodát.

A létrehozás csak az első lépést jelentette, ezt már akkor is tudtuk. Szeretettel fogadtak minket a falu óvodájában, ahol az önkormányzat segítségével bérelni tudtunk egy épületrészt. Három évig élveztük a helyi óvoda vendégszeretetét, és közben azon dolgoztunk a háttérben, hogy megtaláljuk a végleges otthonunkat. Hálásan köszönjük ezúton is az Önkormányzatnak a lehetőséget, az óvoda vezetésének, Eszternek és minden kollégájának a három év jóságát, amivel bennünket körülvettek!

A második évben rátaláltunk a jövőnkbe vezető útra, az egyesületünk eldöntötte, hogy saját ingatlant vásárolunk. Ezzel hosszú távra biztosítjuk az óvoda helyét, biztonságos, a pedagógiára és ránk szabott körülményeket tudunk kialakítani. Rövidesen megtaláltuk a Budai úti házat. A kedves tulajdonosok segítőinkké váltak, hiszen több vevő közül nekünk adták el az ingatlant, azért, hogy a régi szülői ház óvodává válhasson, élet tölthesse be a teret, a szép nagy kertet. Köszönjük szépen Zsuzsának és Annának!

Mentünk tovább… Jókora bankhitelt vettünk fel, megkezdtük az adománygyűjtést, a pályázatírást. Terveztünk, álmodtunk, gyűjtögettünk. Jött mindig a segítség, ha kinyújtottuk érte a kezünket. Segítettek a szülők, a barátok, segített újra a helyi önkormányzat. Pályázatot nyertünk két német alapítványnál, így már összeállni látszott a felújításhoz, bővítéshez és az engedélyeztetéshez szükséges összeg.

Megkezdődtek a munkálatok. Andris és Gergő, két szülőtársunk az egész nyarat az építkezésen töltötték. Jöttek hétről hétre, napról napra az apukák, segédmunkát végzett a szülői közösség. Árokásás, talicskázás, rakodás, minden munkát elvégeztek, amit rájuk osztott a két projektvezető.  És a végén, az anyukák és óvónők megtöltötték lélekkel a házat. Bekerültek a bútorok, függönyök, szőnyegek, tányérkák, poharak, rend és tisztaság lett. Jöhettek a hatóságok, sorra meglettek a szükséges engedélyek is.

Kemény, munkás, a határidők, az építőipar hozzánk is begyűrűző nehézségei és az anyagi terhek nyomása alatt teltek a hónapok. Emellett  azonban rengeteg szép, felemelő pillanattal, együttműködéssel, segítségekkel, összefogással teli időszak volt, aminek végén 2018 szeptemberében megnyithattuk a kapunkat a kisgyermekek előtt.

Megérkeztünk a saját otthonunkba, ahová jó belépni! Minden kedves, otthonos, barátságos. Óvónők, családok, felnőttek és gyermekek HAZAÉRKEZTÜNK.

Hálásan köszönjük a segítőinknek, jóakaróinknak, minden kedves embernek a támogatást!

A Gyöngyharmat Waldorf Óvoda közössége